Pronomi – Giorno 16

A ci használata I.

Miről is szól a dolog?

Nézzünk egy példát:
Tegnap kipróbáltam a sushit a sushi bárban, de nem ízlett. Soha többet nem megyek a sushi bárba. Nem az én ízlésem, amit a sushi bárban főznek.

De ugyanezt elmondhatnánk így is:
Tegnap kipróbáltam a sushit a sushi bárban, de nem ízlett. Soha többet nem megyek oda. Nem az én ízlésem, amit ott főznek.

A “ci” pronoméval, mint a legtöbb pronoméval, pontosan a fenti szövegben szereplő szóismétlést kerülhetjük ki, és helyette lenti típusú mondatokat hozhatunk létre vele. Máshogy fogalmazva, a már elhangzottakra utalhatunk vissza vele.

Miket is helyettesíthetünk a “ci” pronoméval?
1.Helymeghatározások helyettesítése

– Stasera vai al cinema?
-No, ci vado domani. (=No, vado domani al cinema.)

-Vado in piscina una volta alla settimana.
Ci dovresti andare più volte. (=Dovresti andare in piscina più volte.)

Figyelem!
-Stasera vai al cinema?
No, vado domani. — Ezzel a válasszal az a probléma, hogy egy olasz beszélő rögtön visszakérdezne: “Dove?”, vagyis “Hova?”. Ez a válasz az olaszban nem tartalmazza azt az információt, hogy hova is megyek holnap. Ezért kell kitenni a “ci”-t.

-Mész ma este moziba?
Nem, holnap megyek. – A fentiekkel szemben a magyar nyelvben egy ilyen válasz tökéletesen működne, ezért is nem automatikus számunkra . De az olasz nyelvben nem így van.

 

 

 

 

 

 

borító: <a href=”https://www.freepik.com/free-photos-vectors/background”>Background vector created by smithytomy – www.freepik.com</a>