A nyelvtanulásról


Olvasásról/Hallgatásról
Olvasd el és hallgasd meg ugyanazt többször!
Hiszen minél többször olvasol vagy hallgatsz meg egy szöveget, annál többet fogsz megérteni belőle! A számok önmagukért beszélnek! Próbáld meg egyszer százalékban kifejezni, mennyit értettél meg egy szövegből első és negyedik olvasásra/hallgatásra, és minden bizonnyal hatalmas ugrást fogsz érzékelni! Másrészt az ismétlés során nagyon könnyen rögzülnek a fejedben bizonyos szavak és szerkezetek!

Arra koncentrálj, amit tudsz!
Azaz ne akadj meg annál, amit nem tudsz! Ha ismeretlen szóval, kifejezéssel találkozol, haladj tovább az olvasásban/hallgatásban és koncentrálj a megértett részre! Nincs szükség minden egyes szó ismeretére ahhoz, hogy megérts egy szöveget! Meglehet, nem fogod tudni szóról szóra visszaadni az elhangzottakat, de a megértett részből képes leszel rekonstruálni a szituáció egészét!

Használd az egyéb nyelvismereteidet!
Főként írott nyelv megértésekor hatalmas könnyebbséget adhat más nyelvek ismerete. Ha ismersz egyéb idegen nyelveket, alkalmazd őket bátran, asszociálj! Az olasz óriási hasonlóságot mutat a többi újlatin nyelvvel, s ezen kívül rengeteg olasz szó kikövetkeztethető az angol nyelvből. Sőt, sok esetben a magyarban használatos, latin alapú választékos szavak is segítségedre lehetnek!

Dolgozz egy feladaton több lépésben!
Minden szöveget olvass el/hallgass meg először elejétől végéig szótárhasználat nélkül! Miután ezt többször megtetted, akár fel is oszthatod az olvasott vagy hallgatott szöveget, és foglalkozhatsz az egyes részekkel koncentráltabban! Ezután jöhet az ismeretlen szavak kikeresése! Hallgatás esetén olvasd el az átírást és úgy hallgasd újra az adott szöveget! Dolgozz egy szövegen, elemezd ki, figyelj fel a benne használt szerkezetekre, olvasd el az új szavak birtokában, így a nyelvtani konstrukciók és az új kifejezések könnyen rögzülnek!

Fejleszd a beszédkészséged írott és hallgatott szövegekkel!
Próbáld meg hangosan újrafogalmazni magadnak, amit hallottál/olvastál! Ez is egy hatásos módja, hogy az újonnan tanult dolgok elmélyüljenek és a kommunikációs készségedet is erősítheted vele!

Írj nekünk!
A tanár nélküli tanulás során mindig maradhatnak megoldatlan kérdések. Szólj hozzá a feladatokhoz és kérdezz tőlünk a cikkek alatt kommentben!

A szintekről
Oldalunkat úgy építettük fel, hogy az egyes szinteken belül is a feladatok széles tárházával találkozhass. Értjük ezt a feladatok típusára, tematikájára, szókincsbeli és grammatikai tartalmára, s értjük ezt ezáltal nehézségi fokukra is. Azaz ugyanazon a szinten belül fogsz találni könnyebb és nehezebb gyakorlatokat egyaránt. Ez főként abból ered, hogy feladatainkat eredeti olasz forrásokból dolgozzuk át s az élő nyelvben igencsak nehéz tisztán ilyen vagy olyan szintű szövegekkel találkozni. Az élő nyelv ugyanis sosem tartja magát szintekhez! Amit javaslunk tehát, hogy kísérletezz! Nézz meg könnyebb feladatokat, de merj nehezebbeknek is nekilátni! Ne feledd, egy alacsonyabb szintű feladat is mutathat újat, ugyanakkor a fejlődéshez mindig egy kicsit magasabbra kell tenni a lécet! Ami pedig nyelvtanuláskor kulcsfontosságú, törekedj, hogy a tanult nyelven minél több hatás érjen!