Pronomi – Év vége előtti kihívás!

Miről is lesz szó?
1. Bevezetés – Olvasd el az alábbi dialógust!

– Tudtad, hogy nyílt egy új pizzázó a környéken?
– Nem, nem hallottam arról, hogy egy új pizzázó nyílt a környéken.
– Én tegnap olvastam az környéken nyílt új pizzázóról egy nagyon pozitív kritikát: azt írták, igazi nápolyi pizzát szolgálnak fel, elsőrangú alapanyagokkal és még az ára sem vészes!
– Na ez igazán jól hangzik! Akkor menjünk a környéken nyílt új pizzázóba ma este!
– Oké. Szóltál már a többieknek?
– Nem, még nem szóltam a többieknek.
– Na, akkor hívjuk fel most gyorsan a többieket!

Lássuk be, ez a fenti párbeszéd nem éppen reális. Kevéssé valószínű, hogy ilyen formában hangozna el. Sokkal, de sokkal valószínűbb, hogy ezt a következőképpen mondanánk el:

– Tudtad, hogy nyílt egy új pizzázó a környéken?
– Nem, nem hallottam róla.
– Én tegnap olvastam róla egy nagyon pozitív kritikát: azt írták, igazi nápolyi pizzát szolgálnak fel, elsőrangú alapanyagokkal és még az ára sem vészes!
– Na ez igazán jól hangzik! Akkor menjünk oda ma este!
– Oké. Szóltál már a többieknek?
– Nem, még nem szóltam nekik.
– Na, akkor hívjuk fel most gyorsan őket!

Mi történt itt? Egyszerűen csak annyi, hogy kikerültük a rengeteg szóismétlést, mégpedig mindenféle olyan szó segítségével, amelyekkel vissza tudtunk utalni a már elhangzottakra.

Ahogyan a magyarban, ugyanúgy az olasz nyelvben is ez hasonlóképpen működik. Kikerülhetjük a szóismétlést a úgynevezett ‘pronome’ segítségével. Ezeknek több fajtája is van, és persze vannak bizonyos szabályaik is.

2. Melyek lesznek ezek?

a. pronomi diretti, amelyekkel mindig egy tárgyat helyettesítünk
b. pronomi indiretti, amelyek mindig az A chi?/Kinek? kérdésre válaszolunk
c. pronome ci, amellyel leggyakrabban helyeket helyettesítünk, de a és con prepozícióval bevezetett szerkezetekre is visszautalhatunk (erről itt írtunk egyszer)
d. pronome ne, amellyel pedig leggyakrabban a di és a da prepozícióval bevezetett szerkezeteket helyettesítjük
e. ezen kívül amit még át fogunk nézni: pronomi riflessivi, azaz azok a pronomi, amelyek a visszaható igéket előzik meg (erről itt írtunk)

3. Ne feledjétek!
Hétfőtől tehát 4 héten át minden nap egy-egy feladatot fogunk közzétenni, amelyek mindegyikével a fenti pronomiket és a hozzá tartozó szabályokat gyakorolhatjátok be! Nem vesz igénybe majd többet napi negyed óránál! A feladatokhoz pedig magyarárazokat is mellékelünk majd, úgy felépítve, hogy ha még nem hallottál erről a témakörről, akkor is önálló tanulással feldolgozhasd az elhangzottakat!

borító: <a href=”https://www.freepik.com/free-photos-vectors/background”>Background photo created by freepik – www.freepik.com</a>