Tanuld meg kifejezni magad!

Mikor beszélnék, nem jönnek a szavak…. Nem jut eszembe ez a szó…Nem ismerem ezt a kifejezést, meg azt sem, akkor hogyan tudnék erről bármit is mondani? Ha éppen nyelvet tanulsz és még nem jutottál el egy haladóbb szintre, akkor bizonyára ismerős ez az érzés. Sokszor ilyenkor a tanuló diák elakad és nem tudja befejezni a mondatot addig, amíg rá nem talál a vágyott magyar szó olasz megfelelőjére. Ez senkinek sem jó érzés és a percek pedig csak telnek üresen.

Természetesen a nyelvóra arra van, hogy szabadon kísérletezzünk, de lássuk be, a szókeresgélés egy valós szituációban bizonyára nem működne. Senki nem várná meg, hogy a google kiadja nekünk az áhított kifejezést, ami mellesleg vagy helyes vagy nem.

Az, hogy meg tudjuk értetni magunkat, bizonyos értelemben nem csak a szavak pontos ismeretének függvénye. Természetesen ezzel nem áll szándékomban azt sugallni, hogy a szótanulás nem fontos és szavak nélkül is lehet egy nyelvet jól tudni. A szótanulás nélkülözhetetlen egy nyelv elsajátítása folyamán, anélkül nincs nyelvtudás. Ugyanakkor elérni arra a szintre, hogy úgy érezzük, a legtöbb szituációban rendelkezünk a megfelelő szókinccsel, rengeteg idő. Hozzá kell szoknunk, hogy nyelvtanulóként nagyon sokáig nem fogunk tudni úgy elmondani valamit, ahogyan azt megálmodtuk, vagyis ahogyan azt az anyanyelvünkön mondanánk.

Vannak diákok, akik kezdetektől fogva képesek viszonylag folyamatosan beszélni, pedig ők sem ismernek minden kifejezést. A titok az, hogy át tudják magukban fogalmazni a mondanivalójukat. Nem akadnak meg egy-egy kifejezés olaszra fordításánál, hanem addig alakítják, fogalmazzák át a mondanivalójukat, amíg azt az adott nyelven is el tudják mondani. Ez valójában nem más, mint egy technika, egy gondolkodásmód, amit egy kis tréninggel mindenki könnyedén el tud sajátítani. De mégis hogyan?

1. Értelmezd a mondandódat!
A legfontosabb, hogy tisztában legyél vele, mi a fő információ, amit meg szeretnél osztani.
Például:
A tanár megbuktatott a vizsgán.
Nem tudod, hogy mondják ’megbuktatni’. Tedd fel magadnak a kérdést: Mit akarok én ezzel elmondani? Azt, hogy nem sikerült. → Alternatívák:
Nem mentem át a vizsgán.
1-est kaptam a vizsgán.
Nem sikerült a vizsgám.

2. Írd körül a nem ismert szavakat!
Ha nem ismersz egy szót, próbáld meg körülírni. Persze, furcsa lehet elsőre körmondatokban beszélni, de jusson mindig eszedbe: csak akkor garantált, hogy nem értenek meg, ha nem szólalsz meg.
Hol lehet jegyet venni? → Hol lehet megvenni a papírt, amivel utazni tudunk?

3. Használj ellentéteket!
Jusson eszedbe a következő alapelv: ha valami ilyen, akkor az nem olyan.
Ez a feladat könnyű. → Ez a feladat nem nehéz.

4. Passzív szerkezet helyett aktív!
Valaki csinál valamit. – Ez az egyszerű szerkezet a legérthetőbb is és mindig beválik.
A ház nem lett befejezve időben.  – Ez egy passzív szerkezet, ami egy haladó szintű nyelvtani anyag. Hogyan tudod kikerülni? Ne a házon legyen a hangsúly, hanem azon, hogy kik nem csináltak meg valamit a házzal.
→ A munkások nem fejezték be a házat.

5. Egyszerűsítsd a nyelvtani szerkezeteket!
Nem csak egy-egy szóba, hanem nyelvtani szerkezetekbe is folyamatosan beletörhet a bicskánk. Ahhoz, hogy megértesd magad, nem feltétlenül kell különösebben választékosnak is lenni. Ha nem tudsz egy szerkezetet megoldani, valószínűleg még nem tanultad. Ilyenkor jön az átgondolás és egyszerűsítés.
Klasszikus példa, hogy kezdőként nem tudunk még összetett mondatokat alkotni:
Új lakást keresek, mert a barátom, akivel együtt laktam, elköltözik. →
Egy barátommal laktam együtt. Ez a barátom most elköltözik.

kép: Background photo created by freepik – www.freepik.com