TÉVHITEK A NYELVTANULÁSRÓL

FÉL ÉV ALATT MEGTANULOK EGY NYELVET
Amikor nyelvtanulásra adod a fejed, egyvalamivel meg kell barátkoznod: ez egy hosszú távú projekt. Sokan gondolják úgy, hogy majd fél év/egy év után már folyékonyan fognak társalogni az adott idegen nyelven, és amikor ez nem valósul meg, elveszítik a hitüket az egészben. Pedig egyszerűem csak arról van szó, hogy nulláról eljutni pl. egy valós középfokra nem fél év, de általában még nem is egy év, hanem átlagosan két-három év. Természetesen vannak köztünk nyelvzsenik, vannak helyzetek, amelyek felgyorsítják egy nyelv elsajátítását, de azért ez egy többségünkre vonatkoztatható szabály, amivel számolni kell. Mindenki természetesnek veszi, hogy nem fogja a semmiből hosszú felkészülés nélkül lefutni a maratont. Ha ezt olyan természetesnek vesszük, miért nem hisszük el ugyanezt a nyelvtanulásról? Hiába hosszú folyamat egy nyelv elsajátítása, nagyon is örömteli tud lenni, ha kicsit megfordítod a nézőpontod: ahelyett, hogy azon kínzod magad, miért nem értettél meg még mindig semmit az adott sorozatból, nézz vissza kicsit! Mit tudsz most, amin két-három hónappal ezelőtt még csak pislogtál volna?

HA KÜLFÖLDÖN ÉLNÉK, RAGADNA RÁM A NYELV
Akárhol is élsz, kizárólag akkor ragad rád a nyelv, ha foglalkozol vele. Olyan nincs, hogy üldögélek magamban és megtalál a nyelvtudás. Tény, hogy egy autentikus nyelvi környezet nagyon is felgyorsíthatja a nyelvtanulást, de nem egyszerűen létezése révén, hanem amiatt, mert folyamatosan rá vagy kényszerülve az adott nyelv használatára, folyamatosan megoldandó szituációknak vagy kitéve azon az adott nyelven, olyan mértékben, amelyre egyébként esélyed sem lenne. Ha te mindeközben nem ’edzed’ magad, nem tanulod az adott nyelv nyelvtanát, szavait és nem próbálod folyamatosan ezeket gyakorlatba tenni, évekig élhetsz egy adott nyelvi környezetben anélkül, hogy egy épkézláb mondatot össze tudnál tenni.

MAJD HA ÚGY TUDOK MÁR, ELKEZDEK BESZÉLNI
Na ilyen megintcsak nincs. Az első perctől meg kell próbálni beszélni. Ha lassan is, nehezen is, csak rövidke mondatokban is, beszélni kell. Abból lesznek majd a gyors, könnyed, hosszú mondatok. Az első olaszórádon megtanultad, majd százszor elmondtad ’Mi chiamo XY’. Ha valaki megkérdezi ’Come ti chiami?’, gondolkodás nélkül vágod rá a választ. Így működik ez a bonyolultabb mondatokkal is, gyakorlattal automatizálódnak. Ahhoz viszont, hogy a bonyolult könnyen jöjjön, előbb az egyszerűbbnek kell rögzülnie.
Zavarban vagy, mert biztos nem tökéletes az, amit mondasz? Csináltál már pizzát? Az én első pizzám olyan ehetetlen volt, hogy a kukában végezte! Mostmár egész élvezhető! Mint ahogy nincs jó pizza sok azt megelőző rossz pizza nélkül, úgy nincs magabiztos csacsogás sok bénázás nélkül!

NEM FONTOS A NYELVTAN/CSAK A NYELVTAN KELL
Két végletes hozzáállás, mindkettő létezik. Kezdetnek szögezzük le: a nyelvtan a gerince egy nyelvnek, enélkül nincs nyelvtudás. Nyelvtan nélkül nincs fejlődés, enélkül csak egymás mellé tett szavak vannak, amelyekből vagy kitalálja a másik, mit akarunk mondani, vagy nem. Illetve vagy helyesen képzeltük el, miről ír/beszél a másik, vagy nem.
A nyelvtan azonban valóban nem minden: ezért van az, hogy ha nem is tökéletes egy mondat, a másik megérti, vagy akár mi is képesek vagyunk megérteni egy szöveget, amelynek nem tudjuk összerakni minden elemét. Főként kezdőként légy türelmes: nem attól leszel jó, hogy rengeteg nyelvtani szerkezetet le tudsz vezetni, hanem attól, hogy amit már megtanultál, azt jól tudod használni, illetve attól, hogy működnek a készségeid: tanulj szavakat, próbálj meg következtetni a szituációból, fülelj, hogyan mondanak egyes dolgokat. Nyelvtant kell tanulni, de főként meg kell tanulni azt használni, ez pedig idő. Ne habzsolj: fölösleges múlt időt és jövő időt tanulni, amikor még a jelen idő ragozása sem megy biztosan.

A GYORSASÁG A LÉNYEG
Ez az elképzelés gyakori az olasztanulók körében, hiszen úgy tűnik, az olaszok nagyon-nagyon gyorsan beszélnek. Ugyanakkor, ha te beszélgetsz valakivel, mi a célod? Az, hogy megértsenek téged vagy az, hogy elhadarj valamit? Ha érthető szeretnél lenni, akkor pedig nem a gyorsaság az, amire figyelned kell, hanem az, hogy jól hangsúlyozd a szavakat, helyes legyen a szórended, ragozd az igéket…stb. A gyorsaság szintén egy olyan dolog, ami majd a gyakorlattal jön.

borító: freepik