imparare con buongiorno

 

Iránymutató…

A szintekről

A feladatok közt böngészve alapvetően három szinttel találkozhatsz: alapfok, középhaladó és haladó. Nem véletlenül határoztuk meg pont ezt a három, egyébként elég tág, és igencsak képlékeny csoportot. Egy nyelv tanulásának folyamatakor ugyanis nincsenek egzakt kategóriák és a szintekre történő behatárolások leginkább csak iránymutatóként szolgálnak!

Nézzünk csak néhány példát…

Könnyen megeshet, hogy egy kezdő olasztanuló találkozott már közmondásokkal vagy bonyolultabb kifejezésekkel, amiket egy több szempontból magasabb szinten álló tanuló mégsem ismer. Megeshet az is (főként más, újlatin nyelveket jól ismerők esetében különösen jellemző), hogy valaki képes akár felsőfokú olasz szövegek megértésére is, mégis alapvető nehézségei támadnak akár már bemutatkozáskor! Sőt, ugyanannál a tanulónál is fennállhatnak óriási különbségek, ha külön mérce alá vesszük olvasási-, hallgatási-, és beszédkészségét!
Más szempontból vizsgálódva kijelenthetjük, a való nyelvhasználatban igencsak nehéz kizárólag alapfokú, középfokú vagy éppen felsőfokú szituációkkal találkozni. Egy élő nyelvi helyzet sosem igazodik szintekhez! Egy egyszerű társalgásba, írott vagy hallott szövegbe is belekeveredhet egy választékosabb kifejezés vagy egy bonyolultabb konstrukció, a legalapszintűbb diskurzus akár nehezen érthetővé is válhat, ha azt számunkra nem megszokott akcentussal mondják el, és komplex témáról is lehet akár limitált szókinccsel beszélgetni! Pontosan ezért ne ijedj meg, ha pl. középhaladó szintűnek találod az olasztudásod, de némelyik feladattal mégis gondod akad!

A nyelvtanulás része a nem értés!

Sőt, alapszabály, sose várd, hogy mindent megérts! Minden nyelv kimeríthetetlen forrás, ami mindig fog újat tartogatni és amin mindig lesz felfedeznivaló! Tanulni csak akkor fogsz, ha új dolgokra bukkansz, és ennek természetes velejárója a nem értés! Ha egy feladat már nem okoz gondot, az csak jel, hogy azon már túl vagy és nehezebbet kell keresned. A fejlődéshez muszáj mindig egy kicsivel magasabbra tenni a lécet!

Kísérletezz!

Méregesd nyelvtudásod határait és merj magasabb szintű feladatokkal is megpróbálkozni, de merj akár alacsonyabb szintűeknek is nekilátni! Ne feledd, a legegyszerűbb feladat is adhat újat! Egy nyelvtanulás során lényeges, hogy az adott nyelven minél több hatás érjen! Gyakorolj tehát naponta, olvass és hallgass olasz szövegeket minél többet!